Interior Design & Furniture Selection—Concord, Sydney

Basement Conversion

This inner-west Sydney townhouse had a major transformation on its lower ground level to maximize an unused basement. The young family saw potential in their hard to get to utilities space that could only be accessed through their garage.

The proposed design opened up the hidden utility room through the old kitchen with a single wall-to-wall step for added ceiling height. The extended space includes a new kitchen, laundry, toilet, dining, study and storage that barely resembles the cold basement it once was. The inspiration came from small space Scandinavian and Japanese architecture, whereby an effort to hide clutter in minimalist joinery creates a calm surrounding in a light and bright space.

The palette remained neutral with whites, warm natural oak floors for and oak timber veneer. White cracked ceramic tiles were installed over the benchtops and sealed with a grey grout, to make the small crack lines more visible—a nod to Wabi Sabi principles. All light fittings were selected for their rounded sculptural form and were specified in matte white. Pops of colour burst out of the palette by way of a custom-made organic brass tap and aqua blue Thonet bentwood dining chairs. The ash wood round dining table sourced from MCM House and Gubi Rondo Pendant all added to the modern look for this young family.

Services: Full service interior alterations to an existing townhouse basement, internal space plan, joinery design, material and paint selection, lighting design, fittings and fixtures, furniture selection, technical drawings, construction package, CDC approval, construction advice.

Architect: Danny Broe Architects

Builder: GH and Sons

Photography: Karina Illovska