Interior Architecture—Epping, Sydney

Glass Bridge House

This project features a contrasting contemporary white cube addition connected to an existing traditional Californian bungalow by a glass, concrete and steel suspending bridge. The interior architectural qualities include a double height void, sculptural steel stair, two-storey sandstone wall and model train room requested by the train engineer client.

Henry and Ursula wanted to renovate their family home of many years. While it was a cosy brick house the kitchen and living room were small and disconnected to the garden. They needed a new open plan kitchen, living, dining, a new laundry, bathroom and 'train room' for Henry's state of the art train set. The clients were open-minded, they wanted to develop their house into a contemporary-utilitarian sanctuary where they could settle and enjoy the sun hitting in their garden.

As the form and scale of the addition was a feature in itself, it was important to refrain from deflecting patterns, colours or textures that were not perceived from the steel stair, sandstone wall, concrete floor or views through the large-scale windows. The palette favours industrial materials and high contrasting hues. The lighting selection is a combination of indirect LED and architectural fittings. All appliances and fixtures are top of the range as they are expected to not need to be replaced.

The large void creates a sense of spatial dynamism whereby the internal cavity becomes a sculptural element of the house. The contrast of low spaces to high spaces creates both intimacy and drama. To add to the sculptural nature of the house the outdoor terrace is carved out of the cube and is also a recessive space instead of a built addition.

Services: Full service interior architecture, spatial layout, joinery design, kitchen, bathroom, laundry, lighting design, materials and finishes, appliances, fittings and fixtures, façade palette, alterations to existing house.

Furniture: Clients own

Architect: Danny Broe Architects

Builder: Shore Build

Photographer: Mark Wilson