Residential Decoration—Leura, Blue Mountains

The Stone House

A former summer house of a wealthy Sydney business family; it was where the family escaped for a cooler summer in the mountains. The style of the original house was in some ways informal rather than highly ornamented.

The design brief was to create a new north-orientated open plan kitchen, living and dining room, two new bathrooms and a more functional floor plan while retaining the heritage of the house. It was also important to connect the house to the architectural designed garden and restore the structure generally.

We combined 2 existing bedrooms and a large sunroom to create the new kitchen, living and dining room on the north side while leaving the remaining bedrooms and formal living and dining intact. The verandas were restored and two new bathrooms created for parents and kids.

The new open plan kitchen, living and dining room has a new central, double-sided fireplace and built in stonework matching the original stonework. When walls were removed the most essential overall shapes were kept with the low slung sloped sunroom roof contrasting with the adjacent flat ceilings and the stone fireplace anchors the internal space to creat zones. French doors were installed to open onto the garden and a large, contemporary kitchen installed. The kitchen is sculptural and self-contained within an existing, traditional, timber-panelled space. A large skylight void was also created.

The master bedroom was dark and enclosed by 1960's style windows with the ensuite out on the former veranda. We removed the ensuite and scraped off the paisley wallpaper to reveal beautiful wood panels. New tall, timber doors and windows were installed to gain views of the garden and front lawn from the bed. The result is a spacious, comfortable, heritage house, which accommodates a contemporary lifestyle while still holding its original charm.

Services: Partial interior design, spatial planning, material and finishes selection, kitchen design, lighting layout.

Furniture & lighting: Clients own

Architect: Danny Broe Architects

Builder: Blue Eco Homes

Photographer: Karina Illovska