Residential Design—Surry Hills, Sydney

Industrial Terrace

Amongst Surry Hill’s laneways in a row of Victorian terraces, sits a restoration and contemporary industrial-inspired addition. The original house was fairly dilapidated but the clients saw potential to build up and build out, while restoring the façade and front two rooms on both levels.

The design solution was to open up the ground level while keeping some definition between the original rooms. A double height atrium was the perfect transition between old to new, which also enveloped a much-needed powder room and open bridge on the second level. The powder room is hidden behind a wall of spotted gum battens with a seamless door opening but a burst of wallpaper internally for a touch of surprise and humour. The kitchen opens completely to the rear courtyard with steel and glass bi-folds.

The existing front rooms on both levels received new rustic hardwood flooring, new ceilings and timberwork, lighting and plastered walls. The original bedroom above also received a complete restoration on its balcony, iron latticework and French doors and windows. It was important for the young professional couple to create a little luxury in their bathroom, with freestanding cherrywood bath, large double shower and sculptural curved windows for an excess of light while still remaining private. The existing roof space was restored to a second bedroom with sunlight windows and additional roof storage.

The colour palette was a collaboration between the clients and architect to compliment a prized artwork. The remaining materials kept within an industrial theme to compliment the steel and glass atrium and bifold doors—recycled bricks, steel, glass and grey granite. The decorative lights were a combination from the Caravaggio family, alternating in black and white.

Services: Partial-service interior design, interior paint colours, lighting design, wall materials, bathroom design, floor material selection, garden design consultation, construction advice on site.

Furniture: Clients own

Architect: Danny Broe Architects

Builder: AS & KB

Photographer: Karina Illovska